CEO^2
Συνεργαζόμενα Τμήματα:
Στον πυρήνα του ενδιαφέροντος της ομάδας βρίσκεται το αντικείμενο της Παρατήρησης της Γης συμπεριλαμβανομένων και των ωκεανών. Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα αποσκοπεί στην ευρεία και σε βάθος αξιοποίηση τεχνολογιών αιχμής και συναφών τηλεπισκοπικών και γεωχωρικών δεδομένων για την παρακολούθηση του ηπειρωτικού και θαλάσσιου φυσικού περιβάλλοντος, μέσω ερευνητικών δραστηριοτήτων και έργων παροχής υπηρεσιών.
Η πρωτοβουλία CEO^2 αποσκοπεί στη ανάδειξη του εύρους της τεχνογνωσίας που διαθέτει συνολικά το ΑΠΘ σε θέματα τηλεπισκόπησης και τεχνολογίες γεωχωρικών δεδομένων. Η παρούσα προσπάθεια συμβαδίζει με την γενικότερη τάση δημιουργίας ερευνητικών κέντρων αριστείας, προβάλλοντας την δυνατότητα της ολιστικής παρακολούθησης και διαχείρισης του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος στηρίζοντας τα κέντρα λήψης αποφάσεων. Πρακτικός στόχος παραμένει η καινοτομία σε επίπεδο επιστημονικων επιτευγματων με την αλληλεπίδραση μεταξύ των επιμέρους πεδίων έρευνας.
Μέλη ΔΕΠ | |
---|---|
Μιχαήλ Φουμέλης, Επικ. Καθηγητής, Τμήμα Γεωλογίας
Αθανάσιος Τσίκληρας, Καθηγητής, Τμήμα Βιολογίας Αντώνιος Μουρατίδης, Επικ. Καθηγητής, Τμήμα Γεωλογίας Γεώργιος Βέργος, Καθηγητής, Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών Δήμητρα Μπόμπορη, Αναπλ. Καθηγήτρια, Τμήμα Βιολογίας Διονύσιος Λατινόπουλος, Αναπλ. Καθηγητής, Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης Ζήσης Μάλλιος, Επικ. Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών |
|
Διεπιστημονικότητα της Έρευνας: Υλοποίηση ερευνητικών έργων με διεπιστημονική θεματολογία συμπεριλαμβανομένου της γεωγραφία, το κλίμα, της βιοποικιλότητας, της οικολογίας, της γεωαπεικόνισης, των φυσικών και ανθρωπογενών επιπτώσεων και καταστροφών, της χωροταξίας και πολεοδομίας, τα οικονομικά του περιβάλλοντος καθώς και της ανάπτυξη σχετικών τεχνικών, εργαλείων και προϊόντων.
Καινοτομία στις Εφαρμογές της Τηλεπισκόπησης και Γεωχωρικής Επιστήμης: Υλοποίηση εφαρμογών με έμφαση στη χρήση γεωχωρικών τεχνολογιών και δεδομένων. Η καινοτομία θα βασίζεται σε μεθοδολογίες συνδυαστικής χρήσης γεωχωρικών δεδομένων από διαφορετικές πηγές (αριθμητικά μοντέλα, δεδομένα παρατήρησης της Γης, in-situ δεδομένα από δίκτυα παρακολούθησης κλπ.), με σκοπό τη δημιουργία εφαρμογών σε διάφορες θεματικές ενότητες διεπιστημονικού χαρακτήρα σε τομείς των Φυσικών Επιστημών, των Επιστημών Μηχανικού κ.α. (π.χ. κλιματική αλλαγή και καταστροφές, γεωπληροφορική, παρακολούθηση φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, γεώτοποι/γεωπάρκα, εκπαίδευση, πολιτιστική/φυσική κληρονομιά και νέες τεχνολογίες).
Συμβολή της Παρατήρησης Γης και των Ωκεανών στη Βιώσιμη Ανάπτυξη, με βάση τους στόχους των Ηνωμένων Εθνών (UN Sustainable Development Goals/SDGs), το UN Ocean decade, αλλά και τις προτεραιότητες του Group on Earth Observations (GEO).
Ενίσχυση Δομών & Ανάπτυξη Δεξιοτήτων: Εκπαίδευση στα γεωχωρικά δεδομένα και τεχνολογίες, καθώς και στις εφαρμογές τους, για την ανάπτυξη της ίδιας της ομάδας, των υπόλοιπων μελών του ΑΠΘ αλλά και (ως παρεχόμενη υπηρεσία προς τρίτους) εξωτερικών οντοτήτων. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες της ομάδας εντάσσονται στα πλαίσια εθνικών δράσεων και διεθνών συνεργασιών ώστε να εξασφαλίζονται: α) η συντονισμένη δράση τους ακολουθώντας διεθνή εκπαιδευτικά πρότυπα, β) οι καλύτερες ευκαιρίες χρηματοδότησής τους και γ) η καλύτερη δυνατή απήχησή τους σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.
Άτομο επικοινωνίας: Μιχαήλ Φουμέλης, Επ. Καθηγητής (Συντονιστής)
Τηλέφωνο: +30 2310 998473, 99
Email: mfoumelis@geo.auth.gr