Τα φυσικά προϊόντα (ΦΠ) είναι μια σημαντική πηγή πολύτιμων πρώτων υλών για τη φαρμακευτική βιομηχανία, τη βιομηχανία τροφίμων, συμπληρωμάτων διατροφής, λειτουργικών τροφίμων, καλλυντικών και προϊόντων υγείας και της αγροτικής βιομηχανίας και αποτελούν ένα ανεξάντλητο οπλοστάσιο ουσιών και ιδεών. Μόνο το 10% των κατά μέσο όρο 750,000 ανώτερων φυτών έχουν ελεγχθεί για πιθανή φαρμακολογική δράση, ενώ περισσότερα από 10 εκατομμύρια είδη θαλάσσιων οργανισμών έχουν προσελκύσει το επιστημονικό ενδιαφέρον από το 1970. Ως εκ τούτου, τα φυσικά προϊόντα θα παραμείνουν πάντα μια κιβωτός ανεκτίμητων πληροφοριών στο σταυροδρόμι των βιολογικών επιστημών, της βιοτεχνολογίας, της βιομιμητικής και της βιοοργανικής χημείας, καθώς και της χημείας των φυσικών προϊόντων. Σήμερα, το 60% της παγκόσμιας παραγωγής φαρμάκων προέρχεται από φυσικά προϊόντα. Περίπου το 65% των αντικαρκινικών φαρμάκων και το 75% των φαρμάκων που σχετίζονται με μολυσματικές ασθένειες είναι επίσης φυσικής προέλευσης.
Ο πλούτος της φύσης με όρους μοριακής ποικιλότητας και νέων «οδηγών» βιοδραστικών και φαρμακομιμητικών μορίων παρέχει συναρπαστικές ευκαιρίες για τον κλάδο των φαρμάκων, των τροφίμων και της βιοτεχνολογίας. Η συνένωση αυτών των πεδίων έρευνας αποτελεί ένα δυναμικό εργαλείο για τη σύγχρονη ανακάλυψη και ανάπτυξη φαρμάκων, λειτουργικών τροφίμων και συμπληρωμάτων διατροφής.
Με δεδομένη την αυξανόμενη ζήτηση από τους καταναλωτές των φυσικών προϊόντων και της μεγάλης τους δυναμικής, η έρευνα στον τομέα των ΦΠ είναι και θα παραμείνει στο κέντρο των Ευρωπαϊκών και διεθνών αναδυόμενων τομέων ανάπτυξης. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, όπου τα φυσικά προϊόντα αποτελούν εθνικό πλούτο, η έρευνα σχετικά με τη διατήρηση και τη βιώσιμη εκμετάλλευση και ανάπτυξη της βιοποικιλότητας προς την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας από ΦΠ, θα πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα για την ανάπτυξη και κεντρικό άξονα στα στρατηγικά σχέδια έρευνας.
Στον τομέα των φυσικών προϊόντων υπάρχει σημαντικό περιθώριο καινοτομίας, αξιοποίησής τους και παραγωγής νέων προϊόντων. Η μεταποίηση, αξιοποίηση και τυποποίηση φυσικών προϊόντων και συστατικών τροφίμων που χρησιμοποιούνται σε φάρμακα, καλλυντικά, συμπληρώματα διατροφής αποτελούν ένα ευρύ αντικείμενο έρευνας και καινοτόμου παραγωγής, στο οποίο το Κέντρο Αριστείας Φυσικών Προϊόντων ΑΠΘ (ομάδα NatPro-ΑUTH) μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά, καθώς η τυποποίηση αποτελεί σημαντικό μειονέκτημα και αδύνατο σημείο των υπαρχόντων σκευασμάτων. Η απομόνωση βιοδραστικών μορίων σε μεγάλη κλίμακα είναι επίσης ενδιαφέρουσα τόσο για την έρευνα όσο και για την παραγωγική διαδικασία και η ομάδα NatPro-ΑUTH μπορεί να μεταφέρει ήδη υπάρχουσα τεχνογνωσία από εργαστηριακή σε πιλοτική κλίμακα για το σχεδιασμό νέων προϊόντων.